De punten van Kelby

Scott Kelby is een persoon waar je eigenlijk niet om heen kan in de fotografie. De oprichter van Kelby Training en een van de meest erkende fotografie docenten van de afgelopen jaren. Kelby gaf een lezing over hoe je je fotografie kan verbeteren en we waren erbij.

De inhoud van zijn lezing stond in lijn met zijn levensdoel; mensen betere foto’s leren maken. “Mijn baan is om te leren, ik ben een docent. Ik maak ook voor mezelf foto’s en er zijn de genres waar ik van hou, maar ik voel dat mijn echte rol het verder helpen van andere fotografen is. Om ze zo veel mogelijk technieken te leren. Wanneer ik het gevoel heb dat ik een techniek meester ben wil ik die door geven aan iedereen. Dat is mijn echte baan in het leven.” Om de presentatie bij te wonen was dringen geblazen want de theater zaal was wat aan de smalle kant. Desondanks was de show vermakelijke en leerzaam. De elf punten die hij aanhaalde om betere foto’s te kunnen maken lijken vrij voor de hand liggen, maar zijn uiteindelijk lastiger om meester te worden dan meeste mensen denken. De kern van zijn verhaal is uiteindelijke te distilleren in vier punten:

  • Zorg dat je interessante dingen fotografeert
  • Leg jezelf toe op één genre en verdiep die voor minimaal een jaar
  • Gebruik je apparatuur voor het doel waar die voor is
  • Zorg dat alleen je beste foto’s het daglicht zien

Na zijn lezing konden we nog even met Kelby in gesprek over zijn blik op de veranderingen binnen fotografie als een hobby. “Zo ver ik kan zien, blijven fotografen die al langer in het vak zitten verder werken zoals ze het hiervoor deden. Ik denk dat smartphones wel nieuwe mensen heeft geïntroduceerd in de fotografie, dus er zijn veel nieuwe gezichten. Ik ben er zeker van dat er veel puristen zijn die terug willen naar de basis technieken van fotografie. Het blijft natuurlijk een hobby voor de meeste mensen en apparatuur is een leuk onderdeel daarvan. Ik zou ook niemand zeggen dat ‘ie geen apparatuur moet kopen of dat het slecht is. Het is je hobby en als je er van geniet en er van houdt om foto’s te maken, zou je dat dan niet doen? Daarnaast is er ook Instagram en veel mensen gebruiken het, maar het heeft onze visuele taal niet veranderd. Het enige wat het gedaan heeft is meer mensen geïnteresseerd gekregen in de ouderwetse stijl. Dit omdat de meeste filters proberen te lijken op het stijl van oude Polaroids, Fuji en Kodak films. Maar ik wil ook niet zeggen dat dit ook de spiegelreflexfotografie transformeert, want meeste spiegelreflexfotografen willen juist niet dat hun foto’s op Instagram lijkt.”