Fomapan

Op een krappe eind van de maand was ik op zoek naar paar rolletjes zwart-wit film voor een festival. Tijdens deze quest kwam ik Fomapan tegen en blij verbaasd over de prijs gooide ik snel twee rollen in mijn mandje. Met deze film uit Tsjechiƫ ingeladen knalde ik erop los.

Eenmaal in de doka stond ik klaar om de film in mijn Patterson te laden en toen viel me voor het het tweede eigenaardigheid op. Het film was verrassend dun. Dit bleek kenmerkend te zijn voor hun middenformaat film, kleinbeeld en vlakfilm van Foma zijn wel van de gewende dikte die we bij andere merken ook zien. Enfin, laden laden schudden schudden drogen drogen klaar en kijken maar.

Na dit kijken moet ik zeggen dat ik niet alleen blij verrast ben door de prijs, maar ook door de kwaliteit. Genoeg tonaliteit, genoeg scherpte, fijne korrel. Hier en daar wel dromerig qua zachtheid, maar dat is ook wel eens lekker.
Bij onderbelichting is ook nog veel informatie. Zeker als je kijk naar de prijs en variatie in film aanbod. Van kleinbeeld tot grootformaat, van ISO 100 tot 400. De verkrijgbaarheid wordt ook steeds beter. Vaak vond ik ze alleen bij online specialisten, maar tegenwoordig zie ik ze ook vaker bij reguliere fotowinkels terugkomen.

Kodak TRI-X 400

Fomapan Ultra ISO J100

Als ik het vergelijk met Kodak TRI-X zie ik ook wel de grote verschillen. Die dromerige waas is overduidelijk aanwezig. Maar heeft zeker ook zijn charme als je erop rekent. Hieronder heb je nog wat meer beelden zodat je zelf kan beslissen.

Leave a Comment