Ilford SFX

De SFX lijn van Ilford is een zwart-wit special effect film met een verhoogd gevoeligheid voor rood. Dit betekent dat de tonaliteit behoorlijk verschoven is en een hele andere creatieve benadering biedt. In combinatie met een rood filter doet de film aan alsof het in het infrarood spectrum is genomen. Eerlijkheidshalve, het beeld wordt niet zo extreem als bij echt infrarood film, maar het resultaat is zeker aangenaam. De foto’s krijgen een dromerige uitstraling door deze kleur verschuiving. Als het ware lijkt er een gloed het beeld in te sluipen. 

Met ISO 200 is het geen super snelle film, maar wel veelzijdig genoeg om het in veel situaties toe te passen. In combinatie met een rood filter raak je wel wat licht kwijt, in mijn geval 3 stops, waardoor je met die veelzijdigheid soms iets meer berekenend om moet gaan. De film heeft wel een fijne korrel en heeft een gematigde contrast. Die laatste kan echter wel flink versterkt worden door gebruik van filters, licht en uiteraard de kleuren in je beeld. Let er wel op dat je beeldelementen ‘onzichtbaar’ kan maken doordat ze in het kleur registratie weggefilterd worden. Kijk maar wat er gebeurt al je door een roodfilter naar een tekst kijkt die met rode inkt is gedrukt, die wordt ook onzichtbaar.  Doordat het bouwt op zijn rood gevoeligheid kan het voorkomen dat je niets merkt van die ‘special effect’ omdat de omstandigheden er niet naar waren.

Het beeld is fijn, maar je als je in de achtergrond die bord wil lezen dan zie je dat bepaalde woorden nauwelijks zichtbaar zijn.

Het is een film soort die je waarschijnlijk niet voor alles zou willen gebruiken, mar het kan zeker een meerwaarde bieden voor bepaalde projecten of losse beelden. Als je SFX gaat gebruiken is het vooral aan te raden om bedachtzamer te zijn op je wijze van fotografie. Als je het goed gebruikt kan je een unieke beeldtaal en sfeer verwerven in je foto’s.

SFX is zowel als 35mm 36 (shots) en als 120 film te krijgen en zijn rond de elf euro per stuk voor beide formats. 

Ben je benieuwd naar hoe film soorten zich gedragen, kijk dan bij de post ‘Film Proeverij’

Leave a Comment