Mamiya RB67 Pro S

De vrachtwagen. Dit. Ding. Is. Fantastisch. Ik heb altijd al van middenformaat gehouden en deze camera dient daar goed in. Het is een bulk van een toestel, soms is het een beetje eigenaardig in bediening door de plaatsing van de knoppen. Desondanks is het een enorm fijn systeem. Het is een volledig mechanische toestel en een volledig modulair systeem. Voor de gene die toch wat elektronica willen, kijk dan naar het RZ lijn.

Er zijn verschillende zoekers voor te krijgen, net zoals grepen. Het achterwand is ook uitwisselbaar zodat je gelijktijdig met meerdere films kan werken die geladen voor je klaar liggen. De achterwand is draaibaar zodat je makkelijk tussen portret en landschap kan wisselen zonder dat je de hele toestel op een onmogelijke manier moet vasthouden. Met een PC-kabel kan het systeem ook flitsers aansturen die over en x-sync beschikken. De flits synchronisatie is mogelijk tot 1/400 van een seconde.

Zij aan zij met de digitale wereld

De RB lijn is voor studio gebruik ontwikkeld, dus het is altij een fijne uitdaging om het juist voor straat of reportage fotografie te gebruiken. Naast de ergonomie moet je er rekening mee houden de body geen ingebouwde lichtmeter heeft (de RZ serie heeft dat wel). Er is een zoeker van Mamiya te krijgen waar een lichtmeter in is gebouwd, maar daarmee wordt echt zwaar ingeleverd op de flexibiliteit en kijk gemak. Hoe dan ook, externe lichtmeting is nodig en het liefst met een daadwerkelijk lichtmeter. Wat in praktijk erg opviel, was dat de resultaten behoorlijk uiteen liepen tussen het meten met een lichtmeter of met een compact camera, maar dat is een onderwerp voor een andere artikel. 

De Mamiya RB67 schiet zes bij zeven centimeter grote foto’s, wat op de grotere uiteinde is van middenformaat fotografie. Panorama’s daargelaten. Dit betekent dat je nog meer detaillering registreert door het groter opname oppervlak, het nadeel is wel dat je slechts tien shots krijgt op een standaard 120 rol. Maar kwaliteit over kwantiteit en met een beetje oefenen kan je behoorlijk rap herladen.

In conclusie: Maak je niet druk om het gewicht en sjouw voor de meerdere glorie!

Leave a Comment