Micnova MQ-LM30 Lightmeter

Ik ga eerlijk zijn met jullie jongens; Ik weet niet zeker of je deze lichtmeter zou willen kopen als je andere opties hebt. Voordat ik er zelf een kocht was ik er nog behoorlijk enthousiast over en ik heb ook een aantal verkocht. De prijs leek goed voorwat je kreeg. Ja, het is nogal plastickerig, maar zo is de Sekonic ook in de zelfde prijscategorie – dus ja. 

Hoe het zover kwam is dat ik op een besneeuwde dag mijn Minolta lichtmeter kwijt raakte en ik had zeer snel een vervanging nodig. De keuze was of de Micnova of de Sekonic 308S Flashmate. De reden dat ik voor de Micnova koos was omdat ik enthousiast over was en dat het een draaikop had. De eerste dagen was is er ook zeer blij mee. Het LCD scherm licht op, de kop draait, de bediening is recht-toe-recht-aan. Het heeft een x-sync poortvoor flits en ziet nog best schattig uit ook. 

Echter, twee weken later was de honeymoon fase over toen ik merkte dat mijn batterijen nagenoeg leeg waren. Dit was nogal een verassing aangezien dit ding geen enkel reden heeft om zoveel stroom te verbruiken. Vanaf dt moment bleef het verbruik zeer wisselvallig, maar het compenseerde dit gedrag door soms volledig te weigeren aan te gaan. Het voelde echt alsof ik een oude antenne televisie probeerde te bespelen. Heen en weer bewegen, batterijen schuiven, schudden en (bijna) liefde volle tikken te geven om het maar aan de praat te krijgen. Wie zegt dat geweld niets oplost…

Zover ik kan zien ligt het probleem in de bedrading. Zoals je op deze foto kan zien, het zijn echt flup-draaden. Als ik dit artikel vannacht zou hebben afgerond, dan had ik het ook hierbij gelaten met deze conclusie: Het is een leuke lichtmeter is als je samba lessen volgt en aandelen hebt bij een batterij fabrikant, maar anders, doe het niet!

Helaas heb ik echt wel een lichtmeter nodig en ik was het zat. De Teeny Turner kwam weer tevoorschijn en ik haalde de behuizing voor de zoveelste keer uit elkaar. Dit keer met de soldeerbout en wat losse bedrading bij de hand. Na wat geklungel in het hart en ziel van dit hopeloos verzameling van plastic kreeg ik de nieuwe bedrading vast gesoldeerd. Nieuwe batterijen erin en hoppa! Hij doet het weer, gaat aan en uit. Ohja, lichtmeting functioneert ook naar behoren. De dag erop ook weer. Voor de zekerheid heb ik de bedrading ook vastgetaped op strategische plekken. Met deze modificaties kan ik melden dat de Micnova lichtmeter een fantaaazzggahaha ….   Nee, binnen no time deed het probleem zich weer voor. De conclusie blijft, koop deze lichtmeter niet!

P.S.: Ja, de verschrikkelijke beschildering is door mij uitgevoerd in een wilde bui om te voorkomen dat het de zelfde lot zou ondergaan als mijn Minolta. Een zwarte lichtmeter boven zwarte aarde uit je tas laten vallen. Lichtmeters blijven de enige stukken apparatuur die ik blijf verliezen….

Leave a Comment