Olympus MJU Zoom 80

Een ini-mini analoge compacte camera met een zoom functie en sexy ontwerp.  Toen ik deze camera  voor het eerst zag werd ik weer volledig verliefd op het design ervan. Zacht en rond en een automatische flits mechanisme die me elke keer laat glimlachen. ik heb deze camera gekregen na mijn Olympus AF-1, dus vertrouwen in het beeldkwaliteit had ik al. Ja, het heeft een zoom en dat be├»nvloedt het wel, mar ik was ge├»ntrigeerd. Net zoals bij de AF-1 is alles automatisch en springt pas tot leven als de lenscover opzij wordt geschoven. Als die opzij glijdt, schuift het objectief naar buiten en springt de flits open net als de vleugels van een vlinder. 

De grote verschil wat betreft de flits is behalve het design dat je hem nu wel uit kan zetten in plaats van volledig te vertrouwen op wat de camera bedenkt. Een andere voordel van de zoom is het LCD-schermpje boven op die de flits modus laat zien en de aantal overgebleven shots. 

Zoals genoemd is dit een zoom camera. Het gaat van 38mm naar 80mm, wat een best bruikbaar bereik is, zeker in zo een kleine pakket. Op wijd kan je deze camera makkelijk uit de heup gebruiken, al is het nog steeds minder wijd dan wat wij tegenwoordig als normale groothoek bechouwen. Met de tele heb je wel de kleine viewfindert nodig. Nadruk op klein. Nadruk op nodig. Druk met paralax.

Zoom Zoom Mju

Genoeg gezwets, hoe zijn de foto’s maat?

De algemene kwaliteit is redelijk, maar er is een dingetje wat… nogal lomp is. Alles is fijn en blij totdat je inzoomt. Op dat moment begin je (bij dit exemplaar in ieder geval) haloing te zien in de onderste hoeken. Lekker. Dit is wel een dingetje aangezien dit betekent dat er een lichtlek ontstaat als je inzoomt. Uiteindelijk valt er wel mee te leven als je de camera slechts tot de helft van zijn functionaliteit gebruikt. Anderzijds, ik kan nu wel een stukje goddelijkheid toevoegen in mijn foto’s door ondersteboven te schieten. 

Leave a Comment